Alabaş nasıl yetişirilir?
Alabaş yetiştiriciliği için toprak önce sürülür ve gerekli gübre atıldıktan sonra ekim ve dikim için ekim alanı hazırlanır. Tohumların ekileceği veya fidelerin dikileceği yere 60-70 cm aralıklarla açılır. Doğrudan ekim yapılacaksa ılıman bölgelerde sonbahar, soğuk bölgelerde ise ilkbahar ekim için uygundur.
Alabaş turp kaç günde yetişir?
Alabaş ekiminden sonra ortalama 45-65 gün arasında hasat edilebilecek büyüklüğe ulaşıyor ve dekardan 4-8 ton verim alınabiliyor.
Alabaş tohumu hangi aylarda ekilir?
-Dış mekanda ekim zamanı; ilkbahar, sonbahardır. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok derin gömülmemeli, yaklaşık 1 cm derine ekilmelidir. -Tohumların çimlenme süresi 6-10 gündür.
Alabaş ne zaman hasat edilir?
İlkbahar yetiştiriciliğinde lahana çapı 5-6 cm’ye ulaştığında, sonbaharda ise çapı 10-12 cm’ye ulaştığında hasat edilir. Hasat edilen yumrular yapraklarıyla birlikte demet haline getirilir veya yapraklar temizlenerek pazara gönderilir.
Alabaş sağlıklı mı?
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde alabaş, tansiyon, katarakt, felç, böbrek taşı ve kansızlık gibi birçok hastalığa iyi gelir. Alabaş sebzesinin başlıca faydaları: Emziren annelerde süt üretimini arttırır.
Alabaşın tadı neye benzer?
İki türü vardır: pembe ve yeşil. Alabaş turpu hem pişmiş hem de çiğ olarak yenebilen bir sebzedir. Alabaş, kök kısmı sebze olarak yenen ve kök kısmının turp benzeri bir tadı ve dokusu olan bir bitkidir.
1 dönüme kaç kilo turp ekilir?
Teknik tohum bilgileri tablosuÜrün türü 1 gramda ortalama tohum sayısıDekar başına gerekli tohum miktarıSOĞAN250-3500,5-0,8 kgTATLI MISIR5-71,5-2,0 kgTERE500-6001,5-2,0 kgTURP100-120600-800 gr26 satır daha
Bir dönümden ne kadar turp çıkar?
Uygun koşullar altında, dekar başına 1-2 ton fındık turpu üretilir. Kestane ve yaban turpu için dekar başına 6-7 ton verim elde edilebilir. Yetiştirme mevsimine, bakım koşullarına ve çeşit özelliklerine bağlı olarak, dekar başına 20-40 kg turp tohumu hasat edilir.
Alabaş sebzesi nasıl olur?
Şeklinden de anlaşılacağı üzere, alabaş turpgiller familyasının şalgam ve lahanaya benzeyen narin bir üyesidir. İki farklı renkte gelir: açık yeşil ve pembe. Bu bitkinin bir yumrusu ve ondan uzanan yaprakları vardır ve hem yumru hem de yapraklar yenmek için güvenlidir.
Alabaş yaprakları ile ne yapılır?
Çiğ olarak yenebileceği gibi hem yaprakları hem de soğanlı sapları pişirilerek de tüketilebilir. Rendelenip salatalarda kullanılabilen alabaş turpu, çorbaya bile dönüştürülebilir. Bu faydalı sebze çorbalara bile eklenebilir. Hatta rendeleyip yumurta ve galeta unuyla kaplayarak lezzetli bir rosto bile yapabilirsiniz.
Alabaş otu nerede bulunur?
Alabaş aslında doğru şekilde yetiştirilirse yılın her mevsiminde bulunabilen bir sebzedir. Ülkemizde ağırlıklı olarak Marmara ve Karadeniz bölgelerinde, Ege’de ise İzmir’de yetiştirilmektedir. Büyük süpermarketlerin manav reyonlarında, manavlarda veya semt pazarlarında rahatlıkla bulunabilir.
Cehennem topuzu nerede bulunur?
Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgesinde yoğun olarak üretilmektedir. pr_01_848_maxAlabaş, lif yapısı bakımından zengindir; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içerir.
Alabaş nasıl yetişirilir?
Alabaş yetiştiriciliğinde bağıl nem çok önemlidir. Yüksek nemle yumru verimi artar ve kalitesi iyileşir. Kuru havalarda yumru gelişimi yavaşlar, yumrularda çatlaklar oluşur ve bitkilerin çiçeklenmesi hızlanır. Bu, tohum ekerek veya fide dikerek yapılır.
Alabaş mevsimi ne zaman?
Alabaş, erken ve geç çiçeklenme dönemlerinde, yazın ve bazı bölgelerde kışın yetiştirilebildiği için yıl boyu taze olarak yenen kısa mevsimli bir sebzedir.
Alabaş soyulur mu?
Bu katmanlar genellikle pişirilmeden veya çiğ olarak servis edilmeden önce soyulur, bu nedenle yumru genellikle orijinal görünümünden daha az miktarda yiyecekle sonuçlanır. Soğanlı alabaş sapları genellikle salatalarda çiğ olarak kullanılır.
Alabaş meyvesi nasıl yenir?
Çiğ olarak yenebileceği gibi hem yaprakları hem de soğanlı sapları pişirilerek de tüketilebilir. Rendelenip salatalarda kullanılabilen alabaş turpu, çorbaya bile dönüştürülebilir. Bu faydalı sebze çorbalara bile eklenebilir. Hatta rendeleyip yumurta ve galeta unuyla kaplayarak lezzetli bir rosto bile yapabilirsiniz.
Alabaş sebzesi nasıl olur?
Şeklinden de anlaşılacağı üzere, alabaş turpgiller familyasının şalgam ve lahanaya benzeyen narin bir üyesidir. İki farklı renkte gelir: açık yeşil ve pembe. Bu bitkinin bir yumrusu ve ondan uzanan yaprakları vardır ve hem yumru hem de yapraklar yenmek için güvenlidir.
Alabaş turp hangi mevsimde yetişir?
Serin iklim bitkisidir. Doğrudan tohumdan veya fideden yetiştirilebilir. Nemli toprağa ekilmelidir. Dikimi erken ilkbahar veya sonbaharda yapılır.
Alabaş bitkisi nerede bulunur?
Alabaş aslında doğru şekilde yetiştirilirse yılın her mevsiminde bulunabilen bir sebzedir. Ülkemizde ağırlıklı olarak Marmara ve Karadeniz bölgelerinde, Ege’de ise İzmir’de yetiştirilmektedir. Büyük süpermarketlerin manav reyonlarında, manavlarda veya semt pazarlarında rahatlıkla bulunabilir.